Juni begon met het uitkomen van de waterhoentjes en de kleine jongen met zwarte spinachtige poten op de oevers van de vijver en in het water. Helaas werd er een reiger gezien die er minstens één meenam, maar de rest was snel thuis en vond genoeg voedsel. Het weer was over het algemeen koeler dan het was geweest – de meeste dagen bewolkt met lichte regen. Veel jonge vogels vlogen nu rond in de tuin, inclusief de sijsjes, maar jonge pimpelmezen en koolmezen werden in overvloed gezien. Een enkele woelmuis bleef onder de feeder buiten mijn kantoorraam eten. Rondom de tuin stond weinig in bloei, maar in de grote weide waren boterbloemen in overvloed, net als Sonchus – een kruipende overblijvende onkruid maar een goede bron van nectar en stuifmeel. Verder begonnen de madeliefjes te bloeien en beloofden ze later in de maand een mooie show. Verschillende grote bonte spechten gebruikten de voeders en een wilgenzanger zong de hele week – een vogel die al jaren niet meer in de tuin werd gehoord of gezien.
Jonge zwaluwen staan op het punt het nest te verlaten

Gemeenschappelijke gevlekte orchideeën en madeliefjes in de weide
In de tweede week van de maand was het overwegend bewolkt. Onze gewone gevlekte orchideeën kwamen echter overal in de tuin in bloei – mogelijk minder dan voorgaande jaren, maar nog steeds een geweldige show. Zwartkop en wilgenzanger zongen allebei goed aan het begin van de week, maar het aantal jonge waterhoentjes was nog maar twee. Er waren heel weinig vlinders in de tuin, maar er werd een enkele geschilderde dame gezien en ook een zilvermot. Rode admiraal en zwavel werden later in de week ook gezien. The Big Meadow bestond nog steeds voornamelijk uit gras en boterbloemen, maar er was de belofte van veel oxeye madeliefjes. De knoppen gingen al snel open en tegen het einde van de week bloeiden ze uitbundig, zowel in de tuin als in de tuin. In de lange borders stond echter weinig in bloei. Een enkele kneu werd waargenomen in de boomgaard op de 13een de gewone veldmuis kwam nog dagelijks langs om afgedankte zonnebloemharten op te rapen onder de vogelvoederbak.

Bank Vole vindt voedsel onder de vogelvoeders
De derde week van juni bracht nog steeds wisselend weer maar geen regen. The Big Meadow bleef groeien en dit jaar was het gras voornamelijk Holcus – een heerlijk zacht gras met een roze zweem, waardoor de hele weide een zachte waas van kleur kreeg. De Sonchus trok nu een flink aantal insecten aan omdat de felgele bloemen in overvloed verschenen. De niet-inheemse Vos en Welpen die een weg gevonden hebben naar de borders, bloeide goed in de lange tuin en trok een reeks kleine insecten aan. Twee juveniele tjiftjaven werden gezien rond de vijver in het veld naast de deur, maar op de 16e een gevlekte vliegenvanger werd gezien in de boomgaard. Dit is een mooie soort die hier al eens eerder in de tuin heeft gebroed, dus ik was heel blij met deze ontdekking! Bij nadere inspectie van een afstand met een verrekijker bleek dat er waarschijnlijk gebruik werd gemaakt van een klein nestkastje aan de voorkant van onze tuinhut. Een beetje heimelijk kijken vanaf een afstand op de 17e onthulde een vliegenvanger die uit de kist kwam en hij was ook te zien in de kreupelhoutbomen en vooral in een grote eik in de tuin. In het hoge gras in de boomgaard waren nog dagelijks twee kneus te zien. Rond de tuin begonnen veel gele rammelaars te bloeien – de meeste heb ik hier sinds een aantal jaren gezien en tegen het einde van de week werden er dagelijks vier kneus waargenomen die zich voedden met de zaden van de lange grassen in de boomgaard. Tegen het einde van de week waren de vliegenvangers dagelijks te zien en waren ze mogelijk aan het broeden.

Vos en welpen
De laatste week van de maand zag het begin van een zeer hete periode van weer. Dit bracht een aantal vlindersoorten naar de tuin, maar het beste van alles was dat er twee kolibrievlinders werden gezien die zich voedden met de lavendel in de achtertuin 22nd. Ook op de 22nd van de maand vlogen de zwaluwen in de veranda uit. Een succesvol broedsel van zes jongen was beter dan ik had verwacht en het was een genot om ze door het huis te zien vliegen en op de draden over de tuin aan de achterkant van het huis te zien zitten. Er waren nog steeds heel weinig vlinders in de buurt, maar het weer was warm en zonnig, wat een goed voorteken zou zijn voor sommige midzomersoorten. De maand eindigde met een paar jonge kwikstaartjes op het dak van het huis, vermoedelijk uit de vijver in het veld ernaast. Helemaal aan het einde van de maand werd het weer koeler en vochtiger. De kneus waren duidelijk aan het nestelen in de boomgaardweide en er verschenen zes jonge wilde eenden op de vijver. Toen het weer beter werd, stond de tuin vol met kleine ongewervelde dieren, wat een goed voorteken is voor de vliegenvangers als ze uitkomen.
Gevlekte Vliegenvanger in de Appelboomgaard
