Gevlekte vliegenvanger met kleine witte vlinder
Juli is altijd een mooie maand in mijn wildtuin en dit jaar was het niet anders met hier deze zomer gevlekte vliegenvangers. Ik was in staat om deze prachtige, charismatische vogeltjes elke dag in de tuin te zien, met één permanent op het nest en de tweede van het paar dat aan het eten was, hoewel ik nooit een omschakeling heb meegemaakt. Overal in de tuin stonden veel wilde bloemensoorten in bloei, maar met name de ooievaarsbek was nog volop aanwezig, waardoor een enorme strook blauw ontstond in een deel van de tuin net buiten mijn kantoorraam, wat geweldig was om op te kijken! Oxeye madeliefjes stonden ook goed te bloeien – vooral voor de achterdeur van het huis – weer een prachtig gezicht. Elders waren er grote gebieden met berenklauw in volle bloei. Deze blijven waar ze zijn omdat de bloemen enorme aantallen kleine ongewervelde dieren aantrekken, die op hun beurt voedsel leveren aan de tjiftjaf in de tuin. Op de 5e werd een juveniele grote bonte specht gezien die hier voor het eerst een tijdje was gezien. Aan het einde van de week zat altijd een van de vliegenvangers op het nest, terwijl de tweede vogel meestal in een nabijgelegen eik te zien was.

Weidekraanvogel in volle bloei
In de tweede week van de maand bloeide sint-janskruid overvloedig rond de tuin, vooral aan de oever van de vijver en in sommige nectarranden. Lady’s walstro en gewone knoopkruid bloeiden beide goed en trokken een breed scala aan ongewervelde dieren aan. De gewone gevlekte orchideeën waren echter nu voorbij en zetten zaad. De lange kruidborders kwamen echter in bloei en het lijkt erop dat ze deze zomer een mooie show gaan maken! De geelbloemige Centaurea is erg groot, net als de Echinops – beide geweldig voor zomervlinders. Elders in de tuin stonden meer wilde bloemen in bloei, vooral moerasspirea, die gezaaid is en nu overal in de tuin bloeit – in feite leek juli een goede maand te zijn voor veel van de wilde bloemen in de tuin. Er werden veel jonge distelvinken gezien die zich voedden met de zaden van de zeugendistel en beide vliegenvangers werden deze week dagelijks gezien, waaronder een op de 15e met een witte vlinder in zijn snavel!

moerasspirea
In de derde week van de maand veranderde het weer volledig naar een korte hittegolf! Het was erg warm, vochtig en droog. Er waren heel weinig vlinders in de buurt en helemaal geen Vanessiden – het was tot nu toe zelfs een zeer slechte zomer voor vlinders geweest met slechts een paar bruine dieren in de wei en een enkele poortwachter. De vliegenvangers waren echter jongen aan het voeren in het nest, wat geweldig was!. De wilde eend lijkt onze vijver te hebben verlaten en de waterhoentjes waren verhuisd naar de vijver in het veld ernaast. Knapweed en sint-janskruid bleven bloeien in de weilanden, en het moerasspirea geurde de lucht. Op de 18e Ik ving een glimp op van een ijsvogel bij de Grote Vijver.

Poortwachter vlinder
In de laatste week van de maand was het weer na de mini-hittegolf weer ‘normaal’. In feite tegen de 25e het was behoorlijk koel en winderig! Twee wilde eenden verschenen weer op de vijver – een volwassen vrouwtje en een goed gegroeid jong. Er was geen teken van de vliegenvangers op het nest maar op de 23rd verschillende werden op verschillende plaatsen in de tuin gezien, vooral bij de vijver en in de boomgaard, dus vermoedelijk waren ze met succes uitgevlogen. de 25e van de maand was behoorlijk koel en winderig, maar er waren veel jonge mezen aan het grazen in de tuin en een paar geelgorzen werden gezien op de heg. De kneus, die in de grote wei lijken te nestelen, waren nog steeds bij ons, maar er was geen grote toename van het aantal vlinders behalve blanken en helemaal geen migrerende soorten. Uitstekend nieuws was echter dat huiszwaluwen onderzoek lijken te doen naar de nestbekers die we zeventien jaar geleden boven de achterdeur van het huis hebben geplaatst, en dat ze enige tijd in de nestbekers doorbrengen! Aan het einde van de maand was het weer koeler en tegen de 28e het was behoorlijk koud!. Een winterkoninkje werd opnieuw gezien in de stapel hout in het kreupelhout toen er eerder dit jaar een succesvol nest was geweest, plus twee juveniele groenlingen bezochten de voeders in de tuin samen met een volwassen mannetje. Aan de voorkant van het huis waren de zwaluwen een tweede broedsel aan het voeren (en lieten hun poepzakjes op de auto vallen!) en de maand eindigde met een mooie heldere dag op de 31st met veel spannende dieren in het wild rondom de tuin!
Jonge Grote Bonte Specht
